Vin

Att ta fram ett riktigt gott vin är sannerligen en konst. Idag så finns det kända vingårdar och familjer som under flera århundraden har tagit fram viner som älskas av vinfantaster och vanliga dödliga världen över. Vinets karaktär kan vara helt olika beroende på hur druvorna har odlats och hur man sedan har producerat och lagrat. En del tror att viner som är äldre alltid är bättre men så är det inte för man måste betänka vilken typ av smak som man tycker om. Äldre viner har en speciell charm och det är inte för inte att de ofta är dyrare än viner som produceras från år till år, men det utesluter ju inte att en enklare druvjuice är fantastisk god och mycket passande för middagsbjudningar eller för sköna hemmakvällar.

Ett gott vin

Olika sorters vin

Vin i olika sorter

Det kan kännas jobbigt att beställa vin på restaurang då man verkligen inte vet vilket som kommer att smaka gott. Det är ju bara seriösa vinprovare som har bra koll på vilken typ av viner som har vilken typ av karaktär men man måste inte gå på kurs för att finna favoriter. Det första man kan göra är att fundera på vilken karaktär som man gillar bäst. Ska vinet vara lättsamt, fruktigt eller kanske lite tyngre och aromatiskt? Om inte ens dessa uttryck säger en något så ska man tänka tillbaka på vinsorter som man faktiskt tyckt om och undersöka vilken karaktär dessa hade. Med detta på minnet så blir det bra mycket enklare att beställa in ett gott vin på restaurang. Man beskriver helt enkelt den karaktär som man är ute efter.

Ett annat tips är att man ber att få provsmaka. Då restauranger serverar vinet på glas så ska de absolut kunna ge sina gäster smakprov och det är något som man ska dra nytta av för att finna rätt vinsort.

Tillsammans med mat

Det är ju ofta så att man dricker vin med mat och då kan det vara av vikt att ha lite förståelse för vilka smaker som är bra att kombinera. Man brukar säga att vitt vin går bra ihop med fisk medan rött vin passar bättre till kötträtter. Det här är ju en väldigt allmän beskrivning och om det är så att man ska skaffa vinsorter för att servera med middag så kan man alltid göra en sökning online för att finna förslag på viner som passar väl ihop med den mat som man har tänkt laga.

Servera på rätt sätt

Tänk på att vin ska serveras på rätt sätt. Man bör inte hälla direkt från en flaska utan hellre börja med att lufta vinet i en vinkaraff eller med hjälp av en vinluftare. Det kan också vara trevligt att tänka på den typ av glas som man använder. Stora vinglas som man fyller till hälften kan vara fint om man mest vill ta ett glas för en mysig stund med vänner men i andra sammanhang så kanske stora glas leder till att man får för mycket av en vinsort som man egentligen inte gillar. Se till att favoritvinerna serveras på rätt sätt och med redskap som gör det trevligt och trivsamt att njuta av vinets unika egenskaper och karaktärer.