Alkoholfritt vin

Den som av olika anledningar inte vill dricka alkoholhaltiga drycker kan tycka att det känns lite trist att stå och skåla ett vackert glas med äppeljuice. Fördrinken kan ju smaka i stort sett precis som versionen med alkohol då den ändå bygger på samma ingredienser med läsk och frukt, men kan man säga samma sak om alkoholfritt vin? Många menar att det där med alkoholfria viner är slöseri med tid för att de inte erbjuder samma smakupplevelse som originalen och det här var nog sant en gång i tiden. Idag så kan man mycket väl finna en vinsort utan alkohol som ger den äkta känslan av ett riktigt gott rött eller vitt vin.

Så görs alkoholfritt vin

Alkoholfritt vin i olika färg

Alkoholfritt rött och vitt vin

Det finns lite olika sätt att framställa alkoholfria viner på. Dels så kan man välja att tappa upp juicen från druvorna innan någon form av jäsning har skett och därmed få ett vin utan alkohol, och dels så kan man tillverka vinet som vanligt för att sedan ta bort alkoholen som kommer av jäsning och då man tillsätter socker. Ibland så kan drycker som alls inte är viner presenteras som alternativ och som alkohol fritt vin och det ska man vara medveten om. Om det är så att man är på jakt efter den verkliga vinsmaken och inte en söt druvjuice så bör man se närmre på de vinsorter utan alkohol som har framställts med tanke på att behålla en gedigen smak.

Det finns faktiskt vinproducenter som fokuserar på alkoholfria viner och som tar fram smakfulla alternativ. Här har man tagit hänsyn till hur alkoholen på ett naturligt sätt ger en viss smakupplevelse och man jobbar med olika tillsatser för att se till att vinet inte kommer att smaka konstigt och som om något fattas.

Var kan man köpa alkoholfritt

Idag så är det många som genast vänder sig till Systembolaget då de vill ha ett vin utan alkohol och visst är det så att Systembolaget har många alternativ i sitt ordinarie sortiment och även som beställningsvara. Om man vänder sig till en butik där det finns personal med god kunskap om de alkoholfria dryckerna så kan man få rådgivning och hjälp att finna rätt smaker men annars så kan det vara bättre att börja online och läsa på mer om olika märken och viner. Sedan så är det ju så att helt vanliga livsmedelsbutiker kan föra de alkoholfria vinerna så man kan finna favoriten i matbutiken vilket är en stor fördel.

Är alkoholfritt vin säkert för gravida?

Det har talats en hel del om det där med alkoholfria viner och hur pass säkra de egentligen är för gravida. Om man köper ett alkoholfritt vin som är godkänt i Sverige så kan man vara säker på att det här inte är farligt. Det gäller dock att fastställa att det verkligen rör sig om alkoholfritt och inte om en mycket låg alkoholhalt. Dessutom så är det rätt vanligt att dessa viner är extra söta och för mycket socker är heller inte att rekommendera under en graviditet så man ska välja ut vinet med eftertanke för att finna det som kommer att smaka bäst och samtidigt främja hälsan.