Mousserande vin

En solig sommardag så är det många som tycker att ett kallt mousserande vin är höjden av njutning. Det här är en dryck som med sitt bubbel ökar på den festliga känslan och som ofta har en sötare smak. Nu kan man ju undra varför man skiljer på mousserande viner och champagne, är inte detta i grund och botten samma sak? Svaret är förstås ja. Det mousserande vinet kan tillverkas precis som champagne men i enlighet med EU:s regler så får man bara kalla viner som tillverkats i det franska vindistriktet Champagne för champagne.

Så blir det till mousserande vin

 

Bär i mousserande vin

Mousserande vin med bär

Den finns huvudsakligen två metoder att skapa mousserande vin med. Man kan antingen tillföra kolsyran precis som man gör med en läskedryck. Den som inte har något emot att spä ut vinet kan rentav blanda lite av favoritvinet med vanligt kolsyrat vatten för att få bubbeleffekten, men det här blir aldrig lika tjusigt och lyxigt som då man använder sig av det som kallas för champagnemetoden. Det här är en metod där man efter en första jäsning utför en andra jäsning då drycken redan har hällts upp på flaska. Man blandar vinet med jäst och socker och låter sedan detta ligga i ett mörkt och kyligt rum för att vinet ska kol-syresättas. Flaskorna ligger ner och man får ett lager av döda jästceller som man sedan måste få ur flaskan.

Då det rör sig om dyr champagne så har lagret med döda jästceller långsamt tappats ut för hand, men de flesta mousserande viner har tömts på slammet med hjälp av mer effektiv teknik som gör att man kan få det rena vinet på mycket kortare tid.

Hur sött är vinet?

Något som är bra att veta då man ska välja ett mousserande vin är hur sött det är. För detta så finns det lite olika beteckningar som man kommer att se tillsammans med vinets namn. Följande är några av de vanligaste beteckningarna och deras innebörd vad gäller sötma:

  • Doux – 50 g socker per liter eller mer, mycket sött!
  • Demi sec – 32-50 g socker per liter.
  • Sec – 17-32 g socker per liter.
  • Extra dry – 12-17 g socker per liter.
  • Brut – 0-12 g socker per liter.
  • Extra brut – 0-6 g socker per liter.
  • Brut nature – 0-3 g socker per liter.

Då man talar om brut så menar man även att vinet är torrt medan extra sec står för ett torrt till halvtorrt vin. Om det bara står sec så är vinet normaltorrt. Ordet doux betyder att det är ett mycket sött vin medan brut nature är det bästa valet för den som inte vill ha en massa socker i sitt mousserande vin.

Säker öppning

För att öppna ett bubblande vin på säkert sätt så kan man tänka på att först förvara det kallt. En kyld dryck skummar nämligen mindre vilket förenklar öppningen. Man kan alltså se stor nytta av att lägga det mousserande vinet lite snyggt på is innan det serveras. Genom att ta ett fast grepp om kork och botten på flaskan så kan man vrida av korken utan att den flyger iväg vilket ger en säkrare öppning. Det finns också speciella öppnare för mousserande vin som är särskilt lätta att använda sig av och som förhindrar en explosiv effekt.