Rödvin

Anledningen till att rött vin är rött är att det görs av druvor med blått skal. Det som är så unikt för framställning av rödvin är att man pressar druvorna för att få ut saften efter det att de har fått jäsa. Det här är precis tvärtemot det som gäller vid framställning av vitt vin. Det som kommer att påverka hur strävt det röda vinet blir är om man har tagit med stjälkarna vid jäsning eller inte. Om även stjälkar har jäst och sedan följer med in i pressen så kan man räkna med en högre strävhetshalt på vinet. För att vinet ska få sin unika karaktär så jobbar vinmakare även med tillsatser. Man kan till exempel lägga till socker innan jäsning för att öka på vinets alkoholhalt.

För att få den röda färgen så gäller det att blanda vinmusten med skalresterna, och det här kan vara en komplicerad process som historiskt sett även var rätt farligt för de som handgripligen fick stå för blandningsprocessen. Olika vinmakare använder sig idag av olika teknik för att framställa ett unikt vin.

Är rödvin nyttigt?

Rödvin och blå druvor

Rött vin från blåa druvor

Det finns rapporter som talar för att rödvin är nyttigt då det har antioxidanten reservatrol. Tanken är att det här ämnet skulle vara bra för hälsan på så vis att det kan stävja problem med inflammationer och även motverka allvarligare sjukdomar som hjärt- och kärlproblem såväl som cancer. Det låter ju som en dröm att ta sig några glas rödvin om dagen för att på så vis hålla sig frisk och det är kanske just vad det är, en dröm. Det är nämligen så att man inte har kunnat fastställa att reservatrolen har så stora hälsoeffekter och därför kan man inte säga att vinet har alla dessa fördelar som man hade hoppats på. Nu är det förstås så att man kopplar av då man tar sig ett glas rödvin och det här kan i sig vara anledningen till att man ändå ser att det finns en viss hälsofördel med att dricka måttligt med rött vin. Dessutom så är det trots allt så att en flaska rött vin har en del näringsämnen och vitamin som C vitamin som är bra för immunförsvaret.

Ett smakrikt vin

Anledningen till att man ofta väljer röda viner till kötträtter och smakrika ostar är att det är så pass kraftfullt och därmed blir en god match. Nu finns det förstås en rad olika varianter och det är inte så att alla rödviner måste vara tunga och kraftfulla i smaken. Det finns lättare varianter såväl som dessertviner som är söta och som man bara dricker i mindre mängder. Det är också populärt att dricka druvjuice som den är utan jäsning då den har en söt och mycket specifik karaktär. För att finna rätt vin så får man prova sig fram och det kan vara en god idé att ta del av en vinprovarkurs där man får lära sig mer om olika typer av viner och deras smakprofil samt hur de ska serveras och drickas på rätt sätt.