Man kan producera vitt vin av gröna såväl som av lila eller blåa druvor. Det vita vinet kräver inte att man använder sig av skalen vid tillverkningen så som är fallet med röda viner. Nu händer det ändå att man faktiskt inkluderar druvornas skal för att påverka vinets smak, men det här sker under en mycket kortare tidsperiod än då man producerar rött vin. När man namnger vita viner så brukar man använda sig av namnet på druvorna som har använts och exempel på populära vitviner är Chardonnay, Sauvignon, Riesling, Pardina och Silvaner. Det finns många fler sorter, och många av de bästa vitvinerna kommer från länder som Tyskland och Frankrike som har gott om lämpliga områden för framställning av goda viner.
Det som kommer att påverka vinets smak stort är jordmånen där druvorna växer. Vinspecialister kan på smaken av vinet avgöra vilken jordmån det stammar från. Det sägs till exempel att steniga jordar leder till mer smak, men det är mer än jorden som kommer att påverka slutresultatet.
Pressning och jäsning av vitt vin
När druvorna ska pressas så kommer moderna vinmakare inte att ta av sig skorna och börja stampa. Istället så använder man sig av en modern vinpress vars tryck kan anpassas till det som man matar in i den. För att få fram ett riktigt fint vin så gäller det att inte applicera för mycket tryck. Det här kan nämligen leda till att man får bittra smaker i vinet. Vitt vin av hög kvalitet har ofta pressats på så vis att vinmakaren har matat in klasarna precis som de är med stjälkar och allting. Det här leder till att man inte behöver samma tryck för att få fram vätskan.
Inför jäsningen så tar man bort skal då det rör sig om produktion av vitvin. Något som kommer att påverka smaken är den temperatur som man tillämpar vid jäsningen och det vita vinet brukar ha en jäsningstemperatur på omkring 15ºC, och det är en lägre temperatur än den som man använder för röda viner. Idag så använder man sig av ståltankar som gör det lätt att hela tiden hålla ett öga på jäsningstemperaturen och att avbryta snabbt då man behöver göra så. I och med att vintillverkningen är så pass mycket smidigare så har man större möjligheter till att finjustera vinets smak och karaktär men det kräver förstås en professionalitet som även inkluderar tekniskt kännedom.
När vinet har jästs så kommer det att genomgå flera processer såsom klarning, stabilisering och buteljering som till sist leder till det färdiga resultatet på flaska eller i låda.
Ett gott vitvin
Vad som är ett gott vitt vin kan man diskutera. En del tycker om fruktiga smaker medan andra vill ha lite mustigare viner. Det finns även vitviner som har en stor sötma och som passar fint som dessertviner. Mousserande vita viner är inte samma sak som champagne, men de kan ha en liknande festlig känsla och kan rentav vara tillverkade precis på samma sätt som de vitviner som får kallas för champagne. För att finna det bästa vita vinet så kan man ta del av vintips som är ingående och som ger en god smakbild av olika populära sorter.