Vinkällare

Den som tycker om att kunna plocka fram ett gott vin då det kommer gäster eller då andan faller på kan dra stor nytta av smart förvaring. Om man har tänkt ha ett mindre lager av viner så är en vinkällare ett bra sätt att förvara dessa på. Ordet vinkällare kan låta som en mycket omständlig sak som man måste gräva fram under huset men så är inte fallet. Vinkällaren kan mycket väl vara ett mindre skåp på en torr plats eller kanske ett hörn i källaren. Den som vill satsa stort på projektet kan förstås gräva ut ett förråd under friggeboden för att på så vis få plats med riktigt många favoritflaskor i en skyddad miljö.

En perfekt vinkällare

Vinkällare med tusentals viner

Stor vinkällare

Det som avgör om vinkällaren kommer att ha en vårdande effekt på vinerna som man förvarar i den är saker som:

  • Temperatur – Det ska vara svalt helst omkring 12 °C.
  • Stötar och skakningar – Det får inte förekomma stötar och skakningar från trafik, byggen och annat som kan få vinerna att röra på sig och flaskor att ta skada.
  • Luftfuktighet – Om rummet är för torrt så kan korkar torka och spricka, eller röra på sig, varpå syre läcker in i vinet och förstör det.
  • God förvaring – Vinerna ska förvaras på rätt sätt. Röda viner ska ligga ner och då måste man ha hyllor eller ställningar som gör detta möjligt. Dessutom så ska förvaringen vara utformad så att man får en god överblick över vinkällarens innehåll.
  • Lås – Det kan vara klokt att tänka på det där med lås. Barn och andra törstiga gäster bör inte ha fri tillgång till ens vinkollektion.

Man ska alltså tänka på en rad olika punkter för förvaring av viner men egentligen är det inte så komplicerat som det kan verka och det mesta kan man ordna med i ett helt vanligt rum eller förråd.

Viner att satsa på

Vad ska man då satsa på för förvaring i vinkällaren? Det här är helt upp till ens egen smak. Det bästa är att välja viner som man själv tycker om hellre än att lägga ut en förmögenhet på fina namn som man sedan aldrig vågar korka upp. Det kan vara klokt att ta reda på vilka viner som blir godare med tiden så att man kan ge dessa flaskor något år eller mer i vinkällaren innan man plockar fram dem för att skåla i goda vänners lag.

Hur länge ska man lagra vinet?

Olika sorter har olika rekommendationer vad gäller lagring. Lättare röda viner och vitt vin är inte sådant som man ska lagra. Det är när man har en flaska rött vin där utvecklingspotentialen är stor som det kan löna sig att vänta lite med att dricka det. I en bra vinkällare så kan man ju se till att ha gott om flaskor som man inte lagrar och sedan några favoriter som man väntar lite med.