Vinprovning

Hur man upplever ett vin är ju egentligen en mycket subjektiv sak men det finns ändå gemensamma nämnare vad gäller doft och smak som kan vara till stor hjälp då man vill välja ut rätt sort för olika sammanhang. Under en vinprovning så kan man testa flera olika viner och uppleva dessa tillsammans med mat som ost eller choklad. Det här är roligt och intressant och man kombinerar ofta vinprovningar med föreläsningar som har med vin att göra som till exempel historian bakom de viner man provar eller andra intressanta berättelser och fakta omkring vinjäsning.

Vad gör man på en vinprovning?

Vinglas på vinprovning

Viner att prova

Då man provar viner så gör man för det mesta detta tillsammans med en vinexpert som verkligen kan mycket om vin, vindrickande och vinets historia. Det brukar vara så att man träffas vid ett eller flera tillfällen för att smaka av utvalda vinsorter, vita viner, röda viner, mousserande viner och ibland även alhoholfria viner. Detta gör man i glas med större kupor som gör det möjligt att verkligen uppleva vinets doft och smak ordentligt. Under en vinprovning så kommer man även att se på vinets färg och fyllighet som en del av den samlade upplevelsen.

För att de som provar vinet inte ska ha förutfattade meningar så brukar man inte hälla upp i glasen direkt från flaskan. Istället använder man sig av en vinkaraff där vinet luftas innan servering. För att beskriva vinet så använder man sig av en massa olika uttryck som ibland kan kännas lite märkliga som då man säger att ett vin är lätt eller mjukt. Under provningen så försöker man komma fram till om ett vin är prisvärt eller inte genom att gå igenom många olika kategorier som hur det smakar, upplevs mot gom, ser ut och doftar.

En subjektiv upplevelse

Det är viktigt att komma ihåg att det här är mycket subjektiva upplevelser och därför så är det inte nödvändigtvis så att man håller med experten om allt som hon eller han säger. Samtidigt så kan den som kan mycket om vin lyfta fram sådant som man aldrig har tänkt på förr och via provningen så inser man en massa spännande saker om vin som gör det lättare att finna de sorter som man verkligen tycker om.

En upplevelse för familj och vänner

Det som är så trevligt med vinprovningar är att de passar så bra för sällskap. Man kan boka in en vinprovning och bjuda in familj och vänner. Det här är ett perfekt sätt att fira en födelsedag, göra något trevligt med arbetskamrater, eller mest hitta på något nytt och spännande för en grå och trist helg. Vinet har så mycket att bjuda på och det särskilt när man lär sig mer om dess karaktär i den trevliga och avslappnade miljö som lyckade vinprovningar kännetecknas av.